tisdag 14 februari 2012

Att få sitta i hallen



Idag gick L in till köket där Isak var och stängde dörren...
För att förtydliga; han stängde dörren om mig! Stängde mig ute i hallen. Han valde att vara med sin pappa. Framför mig. Valde bort sin mamma. Mig! Ja, åtminstone var det ungefär så det kändes. Och har känts lite till och från nu på senare tid. En ny era har påbörjats: ”Pappighetseran”. Och visst var den både väntad och efterlängtad, men ändå…

Isak har varit föräldraledig sen september så det är ju inte alls konstigt om L numer är lite ”pappig”. Och nånstans är det ju det jag vill att han ska vara. Åtminstone vill jag att han ska kunna vara både ”pappig” och ”mammig”, kunna byta favoriter, växla mellan oss två och det ska va ok. Självklart. Men ändå…ändå nånstans den där gnagande känslan som liksom inte kommer överens med den där vettiga tanken. Den där vettiga tanken som säger att båda är lika viktiga, båda betyder lika mycket, men i olika perioder behöver han kanske en av oss mer än den andre. Den mer ovettiga känslan säger ”Välj mig! Välj mig! Välj bara mig!”.
Det är inte som att hela jag faller i bitar när han stänger ute mig från köket, men en liten, liten del av mitt föräldrajag blir ändå till smulor. Den där delen som inte kan skaka av sig den stora bilden av Modern. Modern som den största, bästa och viktigaste figuren. Att jag inte tror på den bilden, att jag till och med föraktar den och tänker att den är skadlig det bryr sig liksom inte den där känslan om. Inte alls. Den gnager på som om ingen tanke i världen kunde motsäga den. Mycket störande. Men kanske inte så konstig. Särskilt inte när man tänker på hur mammor och pappor framställs, vem som förväntas ta ansvar, vilka som tar ut föräldraledighet, vilka som förväntas kunna om barn, älska barn, välja barn, utplåna hela sig själva för att vara med barn osv osv.
Men, kanske, kanske har den där känslan inte med moderskapet att göra. Kanske har den bara att göra med en alldeles mänsklig önskan om att vara just den största, bästa och viktigaste figuren för någon. För visst gör det väl ont oavsett vem som stänger dörren mitt framför ens näsa och lämnar en ute i en kall och mörk hall? Det är grus under fötterna och strumporna lyckas alltid bli blöta av nån gammal snörest som letat sig ut på golvet. Och mellan de gamla träplanken ligger matrester; gamla russin och en och annan spya som letat sig ner och gjort sig oåtkomlig. Där vill man inte sitta. Åtminstone inte ensam. Men så öppnas dörren och en liten kommer ut ”Däääär!!!” ylar han och leendet sprids över ansiktet. Så var man med i leken igen. Välkommen in i värmen! Återigen en viktig person. Gruset, de blöta stumporna och matresterna mellan springorna spelar inte längre någon roll. Hallen är en utmärkt plats för kramkalas.

/ Malin

6 kommentarer:

  1. Alla ungar är pappiga i perioder. Spänn av lite herregud vad trött jag är på detta eviga tjöt om jämställdhet. Min man skrev alla dagar på mig. Har inte varit föräldraledig. Han är en förbaskat bra pappa och sambo han städar ja tom syr gardiner. Men jag måste inte gå runt och mäta hur jämställt allt är hela tiden. Vår dotter är mammig/pappig i perioder alla ungar är det. Ni är lixom som alla andra fast ni vill vara något annat...

    SvaraRadera
  2. Hmmm....

    Blir lite nyfiken; vad är det som stör dig så gällande "detta eviga tjöt om jämställdheten"? Vi försöker inte säga att alla måste göra exakt som vi, utan vi vill berätta om vår upplevelse och vad vi finner vara svårt/lätt i vardagen. För oss är det viktigt att vara lika mycket föräldrar både kvalitativt och kvantitativt. Vi tror att en bra början på det är att dela lika på föräldraledigheten. Som det ser ut i Sverige idag så tar pappor ut 23% av alla föräldradagar. I det stora hela betyder det alltså att pappor bara är föräldrar till 23%. Inte ok tycker vi. Sverige är inte ett jämställt samhälle där människor behandlas lika oavsett kön, sexualitet, etnicitet osv. Det tycker vi är dåligt. Vi tror att en viktig pusselbit i detta är att föräldrar oavsett kön har lika mycket ansvar eftersom vi tänker att det påverkar både barnen och de vuxna. Att kvinnor tar ut så stor del av föräldraledigheten tänker vi bidrar till kvinnors sämre ställning på arbetsmarknaden, att de kommer efter lönemässigt, får sämre pension, dubbelarbetar mer, får osäkrare arbetsvillkor osv.

    Du skriver att vi är liksom alla andra fast vi vill vara något annat. Ja, vi vill absolut vara något annat. Enligt min åsikt är inte "alla andra" jämställda föräldrar, så JA, vi vill vara något annat; vi vill utöva ett jämställt föräldraskap för att vi tror att det är bäst för vårt barn, för oss och för samhället.

    /malin

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Kul att läsa era tankar om ett jätteviktigt ämne. :)

    Jag måste erkänna att jag blev lite ställd när du skrev "pappighetseran". För att bli vald och bortvald är väl helt oundvikligt, precis som du senare skriver. Jag tänker att mamma är viktig ibland, och pappa ibland, så att tala om att mammor och pappor är lika viktiga eller inte lika viktiga känns lite... meningslöst. Jämförelsen blir liksom banal. För att bli mer jämställda tänker jag att vi behöver tala mer om människor istället för titlar. Så L kanske ibland är i "Isak-eran", och ibland i "Malin-eran", eller... alltid i båda samtidigt, beroende på specifik situation?

    /Jesper

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jesper!

      Jag förstår vad du menar. Får väl erkänna att varje ord inte alltid blir vägt på guldvåg, men jag ska försöka "försvara" mig en aning ändå, med risk för att ändå motsäga mig själv...

      Jag tänker ju att kön inte har betydelse för föräldraskapet egentligen, men att det utifrån hur samhället är uppbyggt osv ändå påverkar. Därmed alltså inte sagt att det är skrivet i sten utan snarare i alla förväntningar på föräldern utifrån just dess kön. Därför tycker jag INTE att det blir meningslöst att prata om mammor och pappor, eftersom det innebär olika saker att vara mamma och pappa. Visst är jag Malin, men jag är ju också förälder och specifikt mamma, och mamma förknippas med en massa saker vare sig man vill eller inte. Vad jag försöker säga är väl att jag också påverkas av bilden av Mamman med stort M. Vad hon är, bör vara, önska, vilja, uträtta osv. Denna bild vill jag helst skaka av mig. Jag vill inte ha en så tydlig mammabild som skiljer sig från pappabilden utan snarare en föräldrabild. Helst en flexibel sådan. Men nu är det inte så. Inte för mig och inte för samhället i stort, vilket jag har för avsikt att påverka. Och det är därför det enligt mig ändå blir vettigt att prata om mammor och pappor i nuläget, även om jag önskar att det inte var det. / Malin

      Radera