söndag 26 februari 2012

Några klassiker i genusdebatten



Under de år som jag diskuterat jämställdhet har det varit ett antal liknande kommentarer som återkommit gång på gång. Listan kan göras lång, men här kommer ett litet smakprov på saker som tydligen behöver redas ut ännu en gång. Jag svarar med ett "vi" då frågorna ofta inleds med ett "ni" och gör mig således till respresentant för "genusfolket". Håll till godo!

Fråga: Varför måste killar ha klänning? Och varför vill ni ta ifrån tjejerna dockorna?! (ang det här med genuspedagoger på förskolor).

Svar: Vi påstår inte att killar måste ha klänning, eller att tjejer inte får leka med dockor. Det vi vill är att alla, oavsett kön, ska kunna gå klädda i vad de vill och kunna leka med vad de vill. Både hon, han, hen kan gå i klänning eller leka med dockor eller vad helst personen önskar.

Fråga: Varför vill ni tvinga på barnen onaturliga roller och göra dem könlösa? (ang genuspedagoger och ordet ”hen”.)

Svar: Det här är enligt mig den mest intressanta funderingen. Vad är det som får folk att tro att de i nuläget är ”fria”, att barn väljer utifrån sig själva och inte utifrån en högst påtvingad könsroll? Vi vill just INTE tvinga på barnen en massa konstruerade roller utan ge dem möjlighet att hitta sina intressen utifrån sig själva och sina unika förutsättningar och inte utifrån förväntningar på dess kön. 

Fråga: Varför måste allting vara millimeterrättvist!? (ang det här med jämställdhet i föräldraskapet)

Svar: Jämställdhet handlar inte om millimeterrättvisa. Varför detta ord dyker upp gång på gång i hetsen mot jämställdheten förstår jag faktiskt inte. Men hur som helst; för mig handlar det i alla fall inte om millimeterrättvisa i den bemärkelsen att båda (om det är en parrelation) måste diska exakt samma antal tallrikar, eller byta däcken exakt varannan gång. Den stora och övergripande frågan handlar om att män och kvinnor ska ta lika stort ansvar för barn, hem och familj samt ha samma förutsättningar och möjligheter. Självklart kan det variera i perioder vem som gör mer än den andra, men det ska inte vara utifrån kön, vilket i praktiken generellt betyder att det är kvinnan ( i en heterosexuell relation) som drar det största lasset.
  
Då kommer oftast nästa mening;

Fråga: Det ska vara upp till var och en att bestämma inom familjen, varför vill ni tvinga folk till att dela lika?

Här kommer vi återigen till det där att folk tror att de är ”fria” att välja i nuläget. Det är ju inte så att beslut angående exempelvis föräldraledigheten tas i någon slags ogenomtränglig bubbla hemma runt köksbordet. Det är en mängd saker som påverkar det där beslutet som folk vill vara ”fria” att fatta. Vi har en ekonomi (där kvinnor tjänar mindre), arbetsplastens inställning (där pappor som vill va föräldralediga oftare bemöts negativt), förväntningar på de olika könen (där mammor ses som den viktigaste föräldern) osv. osv.  Jag är lessen, vi är inte fria!!! Pappor tar ut ca en fjärdedel av föräldraledigheten, mammor drar det största hemarbetslasset, mammor är hemma i större utsträckning när barnen är sjuka osv. Och det här får konsekvenser inte bara för den enskilda familjen utan också för samhället i stort, där kvinnor drar det kortaste strået i maktobalansen.  

Kommentar: ”Jag blir anti när allt ska vara helt jämlikt (…)och barnen ska kalla pappa för mamma och vice versa.”

Svar: Den här med att kalla pappa för mamma och vice versa har jag faktiskt inte hört förut. Kul med nåt nytt! Jag har dock aldrig själv påstått att barnen måste kalla pappa för mamma och vice versa och inte hört nån annan heller påstå det…, men som jag ser det så handlar det främst om att mammor och pappor ska vara lika mycket föräldrar. Både kvantitativt och kvalitativt. Som det ser ut nu så ligger det ju helt olika betydelser i orden ”mamma” respektive ”pappa”, det är ju DET som är det problematiska i mina ögon. Men visst tycker jag i det långa loppet att det gott räcker att använda ordet ”förälder” om både mammor och pappor. Om föräldraskapet innebär samma sak oavsett kön så tänker jag att det inte finns någon vits med ord som mamma och pappa, utan förälder räcker alldeles utmärkt!

Kommentar: ”Det är väl bara att öppna fönstret och sticka ut huvudet så ser man hur världen funkar så ser man att det är skillnad på män och kvinnor.” Paolo Roberto i p3

Paolo, Paolo ja du har så rätt i att det räcker att sticka ut huvudet genom fönstret så ser man hur det ligger till. Män och kvinnor har inte samma förutsättningar. Kvinnor tjänar 80% av vad männen tjänar, kvinnor är sjukskrivna i högre utsträckning, pappor ses inte som lika viktiga som mammorna osv. Listan kan göras lång, men jag stannar här. Tror du vet vad jag menar. Behöver inte ens nämna det där med våldtäkter, mäns våld mot kvinnor osv. Frågan är ju då vad man gör när man har huvudet hängande  där ute i kylan. Räcker det att kallt konstatera att så är fallet, det är olika att vara man och kvinna i Sverige. Eller tänker man att fan, det här är inte ok. Det finns en patriarkal maktstruktur som missgynnar kvinnor och låser in både män och kvinnor i fack där de inte själva har valt att vara. Låt oss ändra på det! Kanske kan vi börja med att dela lika på föräldraledigheten så vi åtminstone signalerar till oss själva, våra barn och samhället att vi värderar mammor och pappor lika mycket.  Eller nickar man lite lätt med huvudet och tänker gött, jag är ju man och det här gynnar mig så det är bara att låta tåget tuffa på.  Jaaa, vad säger du Paolo?

/ Malin

8 kommentarer:

  1. Paolo Robertos hemsida;

    "Jag är en av Sveriges mest bokade föreläsare och är ofta ute på företag, i kommuner och skolor och föreläser. Föreläsningarna är en del av mig och mitt liv för jag älskar att inge mod och fighting spirit i människor så att de vågar och viktigast av allt inser att det är bara de själva som kan ändra sina liv"


    AAHHHHH!!! Tanken på Paolo Roberto föreläsandes för skolungdomar gör att det svartnar lite för ögonen...

    SvaraRadera
  2. http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kvallsoppet?title=kvallsoppet_del_5&videoid=2160319
    Kolla detta avsnitt av kvällsöppet och förundras!

    SvaraRadera
  3. Svar Stina, jag tycker att det är trångsynt att tänka att Paolo Roberto INTE har något att lära skolungdomar. Han är andra generationens invandrare, uppvuxen i ett socialt utsatt område, har haft en stökig tonårstid, men övervunnit dessa hinder och blivit både framgångsrik idrottare samt entreprenör med ett flertal blomstrande företag. Dessutom är han gift med en person som verkar uppskatta honom tillräckligt mycket för att skaffa inte bara ett utan ett par barn med honom. FRÅGAN är om inte din kommentar om PR inte är precis lika trångsynt som du verkar vilja kommunicera att han är.

    Om man sedan tycker att det "svartnar för ögonen" för att PR är en anhängare av traditionella könsroller: Jag tycker att det kan finnas många fördelar med traditionella könsroller, just för att de är väldefinierade roller. Det finns mycket få frågetecken kring vem som gör vad och om en underlåter att göra något steppar partnern inte automatiskt in och tar över - därav inget dubbelarbete. Därmed inte sagt att det inte finns fördelar med att definiera nya roller som passar den egna familjen bättre än de traditionella könsrollerna. MEN i en sådan situation upplever jag att många jämställdhetsivrare inte är liberala nog att låta andra par/familjer skapa sina egna roller, även om det innebär att dessa blir mer traditionella än nyskapande. Jag tror att det är nödvändigt att se på könsrollerna som BÅDE en produkt av önskemål/fallenhet och tvång. Jag som kvinna trivs mycket bra i den traditionella kvinnorollen och jag upplever att jag långt ifrån är ensam om att tycka detta. Då blir frågan om jag och alla de kvinnor som delar denna uppfattning är omedvetna, korkade eller offer för seklers indoktrinering. Läser man "jämställda" bloggare verkar det som om många tycker det. Men ni är kanske smartare än vi ;)

    SvaraRadera
  4. Tack för kommentar, ska försöka svara så gott jag kan :)

    För det första skulle jag inte använda argumentet att PR är gift och att frun "verkar uppskatta honom tillräckligt mycket för att skaffa inte bara ett utan ett par barn med honom" som något kvalitetsmärke i jämställdhetsfrågan. Barn kan alla skaffa (Pinochet hade minst fem), och anledningen man har för att skaffa barn med någon annan behöver inte ha någonting med jämställdhet att göra (tyvärr).

    Så till huvudfrågan: PR och de traditionella könsrollerna.
    Till skillnad från PR så ser jag på de traditionella könsrollerna som skapade. Skapade av sociala strukturer som funnits i samhället under lång lång tid, som bygger på kvinnors underordnade position i förhållande till män. Kvinnor tjänar mindre, har mindre makt, stressar mer, upplever mer oro och ångest, drar största lasset av obetalt arbete osv osv.
    Många liksom PR vill gärna hävda att könsroller är biologiskt grundade, att det på något sätt är "naturligt" att vi har denna könsmaktsordning i samhället.
    Forskningen visar dock på att så inte är fallet (det finns ingen dammsugar- och disk-gen i kvinnors hjärnor, barn till ensamstående pappor mår inte sämre, kvinnor är inte sämre chefer än män osv).
    Det jag vänder mig emot i PR:s syn på traditionella könsroller är just dess determinism; som om att det inte skulle vara möjligt att ändra på eller förhålla sig flexibel till könsroller eftersom de "är som de är". Känns det okej att säga till en liten tjej i skolan att "njaa du ska nog inte sikta på att bli chef på Ericsson eftersom du kommer vara hemma med dina barn så mycket att du som kvinna sällan klarar av ett så högt uppsatt chefsjobb" eller till en kille som i framtiden vill vara hemma med sina barn att "njaaa du har ju inte riktigt den där omvårdande förmågan som man, plus att du ju måste försörja din familj så det blir nog inget av med det".

    SvaraRadera
  5. Jag får ofta höra just det du skriver, att "många jämställdhetsivrare inte är liberala nog att låta andra par/familjer skapa sina egna roller, även om det innebär att dessa blir mer traditionella än nyskapande". Jag ser det ju helt enkelt inte som att man har "skapat sina egna roller" utan köpt paketet som redan finns och inte gjort något "val" över huvud taget. Jag tycker Malin uttrycker det här jättetydligt i inlägget ovan, det finns ingenting som ett "fritt val", samhället pressar med en ohygglig kraft på oss värderingar: att mammor är bättre föräldrar än pappor, att män är bättre på det mesta i arbetslivet och förtjänar högre lön, att kvinnor pysslar och grejar i hemmet bara för att de tycker att det är roligt...

    Jag har svårt att förstå hur folk kan tro att jämställdhet betyder att tvinga på folk ett sätt att leva när det är PRECIS TVÄRTOM!! Jämställdhet handlar om att luckra upp "reglerna" som finns inom det traditionella könsuppdelade förhållandet så att det inte ska vara självklart vem som gör vad. Man vill att ALLA föräldrar ska få vara föräldrar som räknas lika mycket och ha kunskap och förmåga att ta hand om sina barn och hemmet oavsett kön och sexualitet, att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete, att det ska vara självklart för alla arbetsplatser att man ska få vara föräldraledig (inte alltid möjligt i dagens läge om du är man och har en högt uppsatt position) osv.
    Vilket också för in mig på att kampen för jämställdhet inte bara är en kvinnokamp. Känner verkligen alla män att de är värda lika mycket som föräldrar? Hur känns det att mitt barn alltid väljer mamma när barnet är ledset? Tänk om en man som lever i ett traditionellt äktenskap skulle VILJA ta ut halva föräldraledigheten och sedan gå ned till att jobba 50% när barnen är små, finns det möjlighet att säga det?

    Människan var för inte så länge sedan en apa. Helt plötsligt kunde "aporna" bygga torn som var flera hundra meter höga, segla till Amerika, åka till månen och utföra hjärttransplantationer. Är det "naturligt" beteende? Så flexibel och förändringsbar som människan är tycker jag det är galet hur fixerade vi fortfarande är vid just särhållandet mellan könen och förklaringen till detta som "naturlig".


    DÄRFÖR svartnar det för mina ögon när PR 2012 får föreläsa för skolungdomar....

    SvaraRadera
    Svar
    1. ”För det första skulle jag inte använda argumentet att PR är gift och att frun "verkar uppskatta honom tillräckligt mycket för att skaffa inte bara ett utan ett par barn med honom" som något kvalitetsmärke i jämställdhetsfrågan.”

      Svar: Jag ser absolut inte PR som en jämställd man enligt dagens definition av ordet, snarare tror jag PR är en ganska stark anhängare av mer traditionella könsroller. Min karaktärisering av PR hör samman med argumentet att PR visst kan vara en förebild för ungdomar i egenskap av person med stökig ungdomstid som trots detta uppnått framgång på många områden – både yrkesmässigt/ekonomiskt (företag, föreläsningar, böcker, tv-program) och socialt (nära och till synes varma familjerelationer).

      ”Så till huvudfrågan: PR och de traditionella könsrollerna.
      Till skillnad från PR så ser jag på de traditionella könsrollerna som skapade. Skapade av sociala strukturer som funnits i samhället under lång lång tid, som bygger på kvinnors underordnade position i förhållande till män. Kvinnor tjänar mindre, har mindre makt, stressar mer, upplever mer oro och ångest, drar största lasset av obetalt arbete osv osv.”

      Svar: Jag vill delvis ge dig rätt i att kvinnor både idag har och traditionellt har haft både mindre makt och mindre status än män. Samtidigt tycker jag att man kan se att det finns biologiska skäl till att vissa av dessa skillnader har uppstått. Graviditet och amning (för hundra år sedan gick ju genomsnittskvinnan igenom fler graviditeter än idag och det fanns inte heller någon statlig barnomsorg, som förskola etc.) har bundit kvinnor fysiskt till hemmet och barnen och gett mannen huvudansvaret för familjens försörjning då det mesta lönegenererande arbetet har skett utanför hemmet. Därmed inte sagt att kvinnor har stått utanför familjens försörjning, både genom att möjliggöra mannens arbete och genom egen produktion (handarbete, matlagning t.ex.). Vad jag vänder mig emot är tanken att dessa sociala strukturer har varit medvetet påfunna av män för att hålla kvinnor i underläge. Jag ser industrialismen och kapitalismen som de vändpunkter då maskiner och ökat ekonomiskt välstånd minskat behovet av traditionellt ”kvinnliga” sysslor, vilket gjort kvinnor mer och mer sysslolösa i hemmet och därför lett till att kvinnor ”invaderat” mer traditionellt manliga sysslor – som lönearbete utanför hemmet. Att många män då kände sig hotade är ju inte mer konstigt än att många kvinnor idag är skeptiska till mäns förmåga att ta hand om hem och barn och gärna förringar mäns insatser genom att framställa det som att män ”hjälper till”, ”passar barnen” etc.. MEN, den traditionella kvinnorollen är inte simpel. Och att välja att utvecklas inom barnomsorg, matlagning, hantverk och omvårdnad innebär inte automatiskt att man är ett offer för sociala strukturer. Sedan tror jag fullt och fast att en kvinna omformas av biologiska skäl, av graviditet, förlossning och amning och att detta i många fall leder till en inriktning mot och ett ökat intresse för hem och familj. Min personliga uppfattning är att traditionellt kvinnliga roller och sysselsättningar nedvärderas av många ”liberala” kvinnor.

      Radera
    2. ”Tänk om en man som lever i ett traditionellt äktenskap skulle VILJA ta ut halva föräldraledigheten och sedan gå ned till att jobba 50% när barnen är små, finns det möjlighet att säga det?”

      Svar: Intressant. Det är ju självklart att en man ska ha RÄTT att ta ut sin halva av föräldraledigheten. MEN, det måste få finnas variabler i ekvationen och en familj är inte automatiskt ett offer för sociala strukturer för att man väljer att göra annorlunda. Min man har t.ex. en knapp halvtidstjänst provanställning och arbetar mellan 50-100% (timmarna över 50% är när han blir inringd med någon veckas varsel). Detta är hans första jobb och han är över trettio. Jag har däremot en tillsvidareanställning på heltid sedan ett par år tillbaka. Vi har gemensamt valt att jag tar ut lite mer än hälften av föräldraledigheten, då hans anställningsform automatiskt innebär att han får mycket tid med vårt barn och vi inte bedömer det optimalt att han tar ut en längre sammanhängande ledighet innan han etablerat sig på arbetsmarknaden. Framöver kommer både jag och han att ta ut föräldraledighet en veckodag var under en längre tid. Men han är inte på något sätt en frånvarande förälder för det utan snarare en underbar pappa, som har en mycket fin och helt egen relation med vårt barn och som är nästan precis lika medveten om vårt barns personlighet och vanor som jag, jag säger nästan då jag i nuläget tillbringar lite mer tid med vårt barn än han gör, men även för att jag tror att amning och graviditet har gett mig ett litet (inte ointagligt) ”försprång” i kontakten med barnet. Vi har varit tillsammans i 5 år och under de första 4 åren försörjde jag honom, då han stod i stort sett helt utan inkomst – studerade utan studielån. Att göra på ett mer ”jämställt” sätt, skulle inte gå ihop för oss. Han behöver etablera sig på arbetsmarknaden. Jag behöver en längre sammanhängande ledighet efter många års ensamt ansvar för familjeförsörjningen och vår familj behöver två föräldrar som båda kan ta ansvar för försörjningen. Vi har väntat med att skaffa barn, då jag inte känt att jag skulle orka vara både förälder och ensam försörjare. Vore intressant att höra hur du ser på VÅR situation.

      Slutligen. Jag tror att människor som tycker sig ha fattat medvetna beslut ofta har svårt att föreställa sig att andra människor, också de medvetna, kan besluta helt annorlunda.

      Radera
  6. Oj, läste detta för länge sedan och har sedan glömt att svara. Spännande att höra lite om någon annans vardag. Jag tror absolut inte att någon annan än man själv+sin partner kan fatta det "bästa" beslutet om hur man ska leva, älska och vara föräldrar. Däremot går det inte att bortse från att vi har starka normer och strukturer i vårt samhälle som premierar heteronormativitet, kärnfamilj och könsroller. Detta gör (tycker jag!) att det kan vara värt att våga fundera ordentligt över VARFÖR vi väljer att leva som vi gör, fatta de beslut vi gör etc. Jag tycker också att det är bra att problematisera hur "fria" vi egentligen är i våra val som människor. "Alla ska vara fria att välja själva hur man ska leva" hör man ju ofta i debatter om t.ex. delad föräldraförsäkring. Tja, fri från VAD? Fria från påverkan från samhället är vi ju aldrig, lagar eller inte. Och så länge mammorna tar ut över 70 procent av föräldraledigheten, vi fortfarande har stora löneskillnader mellan män och kvinnor osv osv så består ju tyvärr tillstånd i stil med denna undersökning från Kamratposten (2008) om vem barn helst pratar med när de är ledsna:
    + Mamma (41 procent)
    + Kompis (24 procent)
    + Annan (12 procent)
    + Ingen (11 procent)
    + Pappa (5 procent)

    Vilket jag tycker är helt fruktansvärt tråkigt (och säkert hör samman med allt från att mammor tar ut mer föräldraledighet och jobbar deltid i större utsträckning, till att de står för det emotionella kapitalet i relationer, tar mer övergripande ansvar för barnen osv)

    Med detta sagt - jag har inga åsikter om er specifika livssituation, jag tror bara att alla tjänar på att ha jämställdhetsfrågor på agendan både i privat- och arbetsliv. Det är bra för kvinnorna, det är bra för männen, men det är framför allt bra för barnen - vår framtid...

    SvaraRadera