lördag 21 januari 2012

Första inlägget, att ta steget

Vi är två föräldrar som ska skriva om jämställdhet och vi kan inte enas om hur första meningen ska formuleras!
Hädanefter kommer vi köra varsitt race och blogga om vår tid innan, under och efter vårt barn L, nu 16 månader, kom till världen. Innan vi fick barn slet vi ibland vårt hår över projektet ”jämställd relation”. Om det var svårt då, vad blev det inte sen, när vi inte bara skulle vara ett jämställt par, utan även jämställda föräldrar? Att våra egna och vår omgivnings förväntningar och föreställningar om vad det är att vara mamma respektive pappa skulle påverka oss så starkt kom som en smärre chock . Nu handlar det heller inte bara om oss utan också om världens viktigaste lilla människa som är värd att bli bemött för den han är och inte för den han bör vara.

Vi vill skriva om jämställt föräldraskap. Bloggen kommer att bli en salig blandning mellan våra egna erfarenheter, vardagliga observationer, samhällets åsikter, hinder och grubblerier, toppar och dalar samt forskningsrön. Allt knutet till jämställdhet och föräldraskap i allmänhet och oss själva som mamma och pappa i synnerhet. Då vi båda studerar psykologprogrammet (som tur är inte i samma klass) kommer bloggen innehålla ett visst mått av psykologiska teorier och funderingar.

För oss blir bloggen ett sätt att reflektera och föra dagbok i en stormig tid som småbarnsföräldrar. En möjlighet att få utlopp för idéer, känslor, och tankar som dykt och fortsätter dyka upp. Att göra detta tillsammans, som ett gemensamt projekt, gör även att vi håller diskussionen om jämställdhet i vår relation ajour.

Varför gör vi då detta i bloggform och inte i en privat dagbok?
Från att ha fört denna ”kamp” inom hemmets fyra väggar tar vi nu steget ut i etern. Att göra det personliga till något politiskt. Att stå för våra värderingar och lägga ut dem till allmän beskådan, känns läskigt men viktigt. Jämställdhetskampen måste föras på olika håll och nivåer. Vår kamp handlar om det lilla och det nära, och genom att göra den offentlig försöker vi ta den till en annan nivå. Håll till godo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar